Najava akcije: ŽELJIN: NERAĐE (1350m), KOZNIK GRAD (921m)
Nedelja, 22. oktobar 2023.

Zajednička akcija sa PD „Žeželj“ Kragujevac

Grad Koznik podignut je na obroncima Kopaonika, na kupastom uzvišenju koje domirina okolinom. Nalazi se 8km zapadno od Aleksandrovca i desetak kilometara severozapadno od Brusa. Ne zna se pouzdano ko je osnovao ovaj grad-utvrđenje, ali se pretpostavlja da su to najpre bili Kelti. Tvrđava je ponovo građena krajem XIV ili početkom XV veka, o čemu svedoče fragmenti kamene plastike u ostacima crkve koji pripadaju Moravskoj školi, arhitektonskom stilu koji je cvetao u srpskim zemljama pod vlašću Lazarevića i Brankovića. Sačuvani ostaci srednjovekovne tvrđave su pod zaštitom države, kao spomenik kulture od velikog značaja. Kada je dobra vidljivost, sa Koznika se mogu videti vrhovi Goča, Jastrepca, Željina, Kopaonika i drugih planina.

 

PLAN AKCIJE:

07:00 – Polazak iz Čačka, od lokomotive.

06:30 – Polazak iz Gornjeg Milanovca, od crkve.

Putovanje: Čačak – Kraljevo – Vrnjačka Banja – Stanišinci – Pleš – prevoj Karaula

10:00 – priprema za pešačenje i polazak na stazu.

Povratak za Čačak – u kasnijim satima.

Polazak na stazu je sa prevoja Karaula, na 2 km pre sela Ploča. Krećemo stazom kroz livade, vinograde i zaseoke, stižemo na vrh Nerađe (1350m). Sa vrha se pruža pogled na nekoliko planina u okolini - na Željin, Jastrebac, vrhove Kopaonika... Živopisnim predelima nastavljamo ka Kozniku. Prelazimo preko neimenovane kote 1087m. Grebenom idemo dalje preko vrha Klekovica (1029m), zatim nastavljamo ka vrhu Prevoje (990m) i penjemo se na Koznik (921m), srednjovekovni grad. Staza se završava u selu Boturić ispod Koznika, u dolini Rasine, na putu ka Brusu.

Dužina staze 12.5km, ukupan uspon 460m, ukupan spust 930m. Kondiciona težina - srednje teška.

Za prelazak staze potrebno je oko 5,5 sati hoda.

NAPOMENE:

Prijave: Telefonom ili elektronski na 064/85.26.138 (Cane Jovanović) i na redovnom sastanku, a najkasnije do utorka, 17. oktobra, uz obaveznu akontaciju od 1.000 din. U slučaju odustajanja potrebno je naći zamenu, u protivnom ostaje obaveza nadoknade organizatoru u iznosu akontacije.

Kotizacija na bazi popunjenog vozila: Oko 1.200 dinara. Konačna cena zavisi od broja učesnika.

Dokumenta: Lična karta, zdravstvena knjižica, planinarska kartica sa plaćenom članarinom za 2023.

Oprema: Obuća i odeća prilagođena terenu i vremenskim uslovima - zaštita od padavina i vetra; rezervna odeća i obuća.

Ishrana/voda: U sopstvenoj režiji. Na stazi nema vode za piće, poneti dovoljnu količinu.

U slučaju nepredviđenih okolnosti, organizator zadržava pravo izmene plana.

Svi učеsnici nа аkciјu pоlаzе dоbrоvоlјnо, nа sоpstvеnu оdgоvоrnоst, u sklаdu sа Pravilnikom o bezbednom izvođenju planinarskih aktivnosti PSS i svојim zdrаvstvеnim i fizičkim spоsоbnоstimа, i uz pоštоvаnjе nаvеdеnоg plаnа. Таkоđе, оbаvеzа učеsnikа је dа sе pridržаvајu Prоtоkоlа о pоnаšаnju nа аkciјаmа PD “Kаblаr”.

Organizator akcije i vođa puta: Cane Jovanović, 064/85.26.138

Vodiči na stazi: PD “Žeželj” Kragujevac

Objavljeno: October 9th,2023