Najava akcije: CRNA GORA: Hajla (2403m), Ahmica (2272m)
27-29. oktobar 2023. (petak, subota, nedelja)

Hajla i Ahmica, zajedno sa Žljebom i Rusolijom, predstavljaju severne ogranke Prokletija.

Masiv Hajle čini južnu granicu rožajske kotline, prostire se izmеđu Rugоvskе klisurе i izvоrištа rеkе Ibar. Reljef karakterišu brojni vrhovi iznad 2000m, kanjoni i klisure planinskih reka, četinarske šume i planinski pašnjaci. Najviši vrh Hajle nalazi se na veličanstvenom grebenu. Severna strana ovog grebena je gola, stenovita i vertikalna. Pogledi sa Hajle su široki i otvoreni u svim pravcima, jer je najviši greben izložen, izranja visoko iznad okolnih planinskih padina i platoa. Odatle ćete videti Bjelasicu, Komove, Durmitor, Karanfile… Visinom i lepotom ističe se i vrh Ahmica koji se izdiže u obliku vulkanske kupe. Pripada masivu Hajle. Pogled se odatle pruža na greben Hajle, katun Štedim, Žljeb, Rusoliju, Đeravicu, Rugovsku klisuru i dalje prema Peći.

Planinarski dom i eko kolibe se nalaze na planini Štedim, na 1750 mnv. Domom gazduju naši domaćini – PD “Ahmica” iz Rožaja. Visoravan Štedim je planinska oblast pretežno pašnjačkog tipa, sa obodima krečnjačkih stena. Prostire se na nadmorskoj visini od 1700 do 2000 m, između Ahmice, Žljeba i Rusolije. Ovde se nalazi nekoliko grupacija katuna u kojima tokom letnjih meseci borave stočari sa svojim stadima. Zimi je ceo ovaj predeo pokriven velikim nametima snega, pa tada predstavlja popularno mesto za zimske sportove.

PLAN AKCIJE PO DANIMA:

Petak, 27. oktobar (PUTOVANJE, SMEŠTAJ, NOĆENJE)

11:00 – Polazak iz Čačka, od lokomotive (doći 15 minuta ranije, zbog pakovanja prtljaga).

10:15 – Polazak iz Gornjeg Milanovca, od crkve.

Putovanje: Čačak – Trnava – Raška – Novi Pazar – granični prelaz Špiljani – Rožaje – Štedim (sa pauzom u Novom Pazaru)

Oko 17:00-18:00 – dolazak kod eko katuna i planinarskog doma na Štedimu (procena, u zavisnosti od stanja na putevima i čekanja na graničnom prelazu).

Smeštaj u sobe, odmor; dogovor sa vodičem o planu i satnici za subotu.

Subota, 28. oktobar (USPON NA HAJLU)

Rano ustajanje, doručak, polazak na uspon na Hajlu.

Dužina staze – oko 18 km, ukupan uspon – oko 700m. Staza je srednje zahtevna.

Po povratku sa staze – večera, odmor, dogovor sa vodičem o planu i satnici za nedelju.

 

Nedelja, 29. oktobar (USPON NA AHMICU, POVRATAK)

Rano ustajanje, doručak, polazak na uspon na Ahmicu.

Dužina staze – 6 km, ukupan uspon – oko 500 m. Staza je srednje zahtevna. Vreme prolaska – oko 3 sata.

Po povratku sa staze – predah, presvlačenje, pakovanje i polazak za Čačak.

Duža pauza – u Novom Pazaru, u zavisnosti od prolaznog vremena na graničnom prelazu.

Dolazak u Čačak – u kasnim satima.

ORGANIZACIONE NAPOMENE:

Smeštaj: Smeštaj je u novom planinarskom domu na Štedimu, do koga se dolazi novim asfaltnim putem. Udaljen je 12 km od Rožaja. Dom je još u izgradnji i ne prima planinare u punom kapacitetu. Raspoložive sobe su opremljene, potrebno je poneti vreću za spavanje. U domu je za sada opremljeno samo jedno kupatilo sa bojlerom i mokrim čvorom, pa je prilikom boravka u domu neophodna ekonomična upotreba tople vode i solidarnost grupe.

Prijave: Telefonom ili elektronski na 064/99.403.99 (Branka Vuković) – do popune mesta, a najkasnije na sastanku u utorak, 3. oktobra (zbog rezervacije smeštaja). Tom prilikom je obavezna uplata akontacije od 35 evra i 2.000 dinara. U slučaju odustajanja posle roka za prijavu (tj. posle naručivanja vozila, rezervacije smeštaja i ugovaranja grupnog putnog osiguranja) potrebno je naći zamenu, u protivnom akontacija ne može biti refundirana. Ukoliko dođe do zamene, iznos za putno osiguranje takođe ne može biti refundiran, niti se polisa može preneti na drugo lice.

Broj prijava je ograničen prema kapacitetu vozila. Prednost prilikom prijavljivanja imaju članovi PD “Kablar”.

Uz prijavu dostaviti sledeće podatke: Ime i prezime, broj ličnog dokumenta (lična karta ili važeći pasoš), JMBG i broj planinarske markice za 2023. godinu. Kome nije stigla planinarska kartica, regulisaćemo uz odgovarajuću potvrdu.

Kotizacija na bazi popunjenog vozila od 20 sedišta: Oko 2.700 dinara i oko 35 evra (bez obroka u domu), odnosno oko 50 evra (sa obrocima); konačna cena zavisi od broja učesnika. Kotizacija obuhvata troškove prevoza, dva noćenja, iznos grupnog putnog osiguranja sa uključenim planinarskim rizikom, honorar za lokalne vodiče, boravišnu taksu i organizacione troškove. U cenu nisu uračunate ulaznice za Nacionalni park, ukoliko bude potrebno da se plate.

Troškovi ishrane su fakultativni i iznose 16 evra (dva doručka i jedna večera). Izjašnjavanje prilikom prijavljivanja.

Ukoliko bude manje prijavljenih, izvršićemo novi obračun koji će biti predočen potencijalnim učesnicima akcije.

Putno osiguranje: Putno osiguranje je obavezno za učesnike i pribaviće ga organizator za grupu. Ukoliko neko od učesnika poseduje polisu putnog osiguranja sa uključenim planinarskim rizikom, potrebno je da o tome obavesti organizatora prilikom prijave za akciju.

Ukoliko dođe do zamene nekoga od prijavljenih posle roka za prijavu, taj mora da pribavi polisu putnog osiguranja pojedinačno, na svoje ime.

Dokumenta: Lična karta ili važeći pasoš, zdravstvena knjižica, planinarska kartica sa važećom markicom za 2023. godinu.

Oprema: Obuća i odeća prilagođena terenu i vremenskim uslovima za višednevne visokogorske akcije (topla i vetronepropusna jakna, toplije pantalone, više majica, polar, jača obuća, kabanica, kape, rukavice, kamašne, bandane…); štapovi, čeona lampa; vreća za spavanje, lični pribor za higijenu, papuče…

Ishrana: Moguće u celini u sopstvenoj režiji, ili sa obrocima u planinarskom domu (subota: doručak i večera; nedelja: doručak). U petak u odlasku i u nedelju u povratku će biti duže pauze u Novom Pazaru, dovoljne da oni koji žele mogu da ručaju.

Voda: Vodom za piće ćemo se snabdevati u planinarskom domu, poneti svoje flašice ili mehove.

Ostale pojedinosti – na Viber grupi akcije.

Organizator akcije i vođa puta: Branka Vuković, 064/99.403.99

Vodiči na stazama: PK “Ahmica”, Rožaje

Organizator zadržava pravo izmene plana.

PRAVA ORGANIZATORA: Učesnici na akciju polaze dobrovoljno, na sopstvenu odgovornost, u skladu sa Pravilnikom o bezbednom izvođenju planinarskih aktivnosti PSS i svojim zdravstvenim i fizičkim sposobnostima, i uz poštovanje navedenog plana. Takođe je obaveza učesnika da se pridržavaju Protokola o ponašanju na akcijama PD "Kablar".

Objavljeno: September 21st,2023