Najava akcije: Hrvatska: Mljet – zeleno ostrvo | 24.05.2023

Sreda, 24 – nedelja, 28. maj 2023.

 

„Na Čudesnom ostrvu Kalipsa, boginja lepote, tišine i mira,

punih sedam godina držala je u pećini Odiseja, u kojeg se zaljubila,

sve dok ga po nalogu Zevsa nije oslobodila.“

 

Mnogi istraživači tvrde da je upravo Mljet, Kalipsino ostrvo Ogigija.

 

 

  • · Upoznajmo mitsku stranu ostrva Mljet kroz istoriju;
  • · Otkrijmo zašto je Mljet biser Mediterana;
  • · Istražimo nacionalni park i ostrvo koje nazivaju „Zeleni raj“;
  • · Proverimo zašto ostrvo Mljet nazivaju i „Otok sv. Pavla“;
  • · Doživimo čari „Kraljice Teute“ koja je boravila na ostrvu;
  • · Nakratko, budimo i mljetski gusari;
  • · Uverimo se zašto je Rimska flota zimovala na Mljetu.

 

Zato, proživimo tri dana kao Mljećani uz dobro hodanje i penjanje na vrhove - Grabova glava, Veliki planjak, Montokuc i Veliki grad. Obiđimo Odisejevu pećinu i Ostaševicu. Razgledajmo Malo i Veliko jezero, uz vožnju brodom do ostrvca Sv. Marija na Velikom jezeru. Kupajmo se na najlepšoj plaži, gde voda u ovo doba godine bude ugodna. Ostalo po želji.

 

PLAN AKCIJE:

Sreda, 24. maj:

Polazak u 05:00 od lokomotive. Polazak iz G. Milanovca u 04:30. Vožnja preko Višegrada, Foče, do mesta Prapratno na Pelješcu. Vožnja trajektom do mesta Sobra na Mljetu, u trajanju od 45 minuta. Vožnja minibusom do smeštaja u Nacionalnom parku u mestu Pomena (Apartmani Stražičić). U cenu smeštaja je uključen doručak.

Četvrtak, 25. maj:

MPO (Mljetska planinarska obilaznica): Goveđari – Severni deo MPO – Pomena – Malo jezero – Polače

Ustajanje u 06:00. Posle doručka vožnja do Goveđara (ambulanta). Odatle polazak na MPO. Slede: Crkva Sv. Nikole – etno selo Goveđari – prelazak puta – KT05 Mjendeli (91m) – uz uvalu Rogač – KT04 Rt Lenga (1m) – Veliki Dolac – KT03 Crvene stijene (126m) – KT02 Posušni Borovac (26m) – Debeli Rat – Pomena – KT01 Hotel Odisej. Tura traje oko 5 sati. U Pomeni pauza za individualni ručak. Iz Pomene odlazak do Malog jezera, do Malog mosta gde postoji mogućnost kupanja u vodi toplijoj u proseku za dva stepena od vode u moru. Veliko i Malo jezero su prirodni fenomen Nacionalnog parka Mljet i ujedno najposećenije mesto na Mljetu. Posle kupanja, vožnja do arheološkog lokaliteta Polače (ostaci rimske vilae rusticae i ostaci termi). Na kraju povratak vozilom do smeštaja.

Petak, 26. maj: MPO: Grabova glava – Veliki Planjak – Montokuc – ostrvce Sv. Marije

Ustajanje u 06:00. Posle doručka vožnja do mesta Blato. U selu je crkva Sv. Petra i Pavla iz 14 veka. Polazak na pešačku turu je iz ovoga mesta i to: Blato – oko Blatine – KT11 Strmica – Ivanovo polje – Nerezini do KT10 Grabova glava (384m), najatraktivniji vrh sa najlepšim pogledom na ostrvu, ali tehnički zahtevniji uspon – KT9 Veliki Planjak (392m), na vrhu bivša vojna zgrada – KT8 Zle stijene (243m) – KT7 Montokuc (251m) najviši vrh nacionalnog parka – KT6 Veliki Gradac/Skladin (157m). Tura traje sa pauzama oko 7 sati. Sledi odlazak na pristanište i plovidba brodićem do ostrvceta Sv. Marija usred Velikog jezera. Razgledanje ovoga benediktinskog samostana iz 12. veka i obilazak ostrva. Povratak u smeštaj. Druženje.

Subota, 27. maj: MPO: Babino polje – KT15 – KT20 – Sobra

Vožnja do Babinog polja. Polazak od Sršenovića –KT15 Rogovići (353m) – KT16 Veliki Grad (514m) – KT17 Veji kok (395m) – KT18 Na vrh Peskarije (302m) – KT19 Opor Dolac (175m) – KT20 Sobra (1m). Tura traje oko 5 sati, sa zadržavanjem na najvišem ostrvskom vrhu Veliki Grad, oko pola sata. Sledi vožnja do mesta Saplunara koje se nalazi na drugom kraju ostrva u odnosu na Nacionalni park. Obilazak mesta i kupanje u jednoj od najlepših uvala na ostrvu. Povratak vozilom do smeštaja i pakovanje za sutrašnji polazak za Čačak. Obilazak Odisejeve pećine i Otaševice ćemo izvesti prema preporuci vodiča, jedan od ova tri dana.

Nedelja, 28. maj:

Ustajanje u 04:30 h. Polazak vozilom za Sobru (trajekt). Vožnja trajektom do mesta Prapratno. Vožnja do Dubrovnika, gde ćemo se zadržati oko dva časa. Vožnja do Trebinja, gde ćemo se zadržati oko dva časa. Polazak za Čačak oko 13:00. Dolazak u Čačak oko 22:00.

 

NAPOMENE:

Ovo je planinarska akcija, sa željom da svi planinari obiđu Mljetsku planinarsku obilaznicu, a prema svojim mogućnostima. Tako su i troškovi vodiča uključeni za sve u ukupnu cenu. Ali to ne obavezuje nikoga da ide na stazu, dane svako može provesti na Mljetu prema sopstvenoj želji, ali bez korišćenja vozila za sopstveni aranžman.

Plan je okvirni, pa ćemo sa vodičem videti šta je najoptimalnije uz obilazak obilaznice, što može zavisiti od vremenskih i ostalih uslova.

Dokumenta: PASOŠ ČIJE VAŽENJE JE DUŽE OD 3 MESECA OD ISTEKA ROKA, zdravstvena knjižica, planinarska kartica sa plaćenom članarinom za 2023. godinu.

Oprema: Obuća i odeća prilagođena terenu i vremenskim uslovima, zaštita od padavina i vetra.

Ishrana: Sve vreme iz ranca, osim doručka koji je uključen u cenu aranžmana. Imati u vidu da su cene u Hrvatskoj više nego u Srbiji, ali i uputstva Ministarstva spoljnih poslova Hrvatske: Unos proizvoda životinjskog porekla (meso, mesne prerađevine, mleko i mlečni proizvodi i jaja), nije dozvoljen, sa izuzetkom proizvoda koji su iz EU.

Prijava i kotizacija: Oko 250 evra za popunjen minibus od 19 plus 1 sedišta. Obavezna akontacija za sve planinare u iznosu od 100 eura, koja se mora uplatiti najkasnije do 02. maja 2023, zbog molbe vlasnika apartmana i osiguranja smeštaja. U slučaju odustajanje iz bilo kojih razloga, akontacija se ne vraća, osim ako se nađe zamena.

Cena obuhvata prevoz, smeštaj, troškove vodiča, ulazak u Nacionalni park, osiguranje i eventualne nepredviđene troškove.

Puno podataka o ostrvu, Nacionalnom parku i Mljetskoj planinarskoj obilaznici može se naći na:

https://srcelutajuce.com/mljet-sve-nijanse-plave-i-zelene-boje-na-velicanstvenom-odisejevom-otoku/ http://mljet.hr/

i mnogim drugim sajtovima. Za smeštaj pogledajte pod Apartmani Stražičić.

Organizatori akcije i vođa puta: Bato Radovanovic – 064/077.12.71

Vodič na stazi: Iz lokalnog planinarskog društva.

Organizator zadržava pravo izmene plana.

PRAVA ORGANIZATORA: Učesnici na akciju polaze dobrovoljno, na sopstvenu odgovornost, u skladu sa Pravilnikom o bezbednom izvođenju planinarskih aktivnosti PSS i svojim zdravstvenim i fizičkim sposobnostima, i uz poštovanje navedenog plana. Takođe je obaveza učesnika da se pridržavaju Protokola o ponašanju na akcijama PD "Kablar".

Objavljeno: April 21st,2023