NAJAVA AKCIJE: Rudnik - Zvezda - izvor Jasenice | | 26.03.2023

Zajednička akcija PSD “Rudnik” i PD “Kablar”

 

Rudnik je najviša planina Šumadije (Cvijićev vrh, 1132 m) i nalazi se u njenom zapadnom delu. Imenom Rudnik nazvan je zbog rude olova i cinka koje se i danas eksploatišu. Predstavlja čvorište između slivova Zapadne Morave, Velike Morave i Kolubare. Rudnik je najsevernija vulkanska oblast u centralnoj Srbiji, a ostaci vulkanizma su primetni na pojedinim delovima i po karakteristikama stenskih masa koje ga izgrađuju.

Jasenica je reka u istoimenoj oblasti u Srbiji. Ona je najduža pritoka Velike Morave. Izvire na severoistočnoj padini planine Rudnik na mestu zvanom Teferič (ranije se pisalo i Teferidž) koje je u tursko doba bilo izletište Rudničana. Od izvora teče ka severozapadu, gde se u nju kod naselja Rudnik uliva Zlatarica, a odatle teče severoistočno. Nakon ušća Jarmenovačke reke u nju u selu Jarmenovci, menja pravac i teče ka istoku. Kod Stragara se u nju uliva druga rudnička reka, Srebrenica.

Uliva se u Veliku Moravu 1,5 km istočno od sela Velikog Orašja na nadmorskoj visini od 87 metara. Dužina toka je 84,7 km, a sliv joj zahvata 1356 km² centralne Šumadije. Sa prosečnim proticajem od oko 4,7 m³/s, Jasenica je vodom najbogatija reka u Šumadiji. Najznačajnija leva pritoka je Kubršnica. Glavno mesto oblasti Jasenica je Smederevska Palanka.

 

07:00 – Polazak iz Čačka (od lokomotive, doći 15 min. ranije)

07:30 – Polazak iz Gornjeg Milanovca (od Norveške kuće)

08:00 – Polazak na stazu iz centra varošice Rudnik

 

PLAN AKCIJE:

Ove nedelje obilazimo severnu stranu Rudnika, deo planine koji ređe posećuju planinari, a koji je veoma zanimljiv, raznolik i nadasve lep.

Polazimo od centra varošice Rudnik, preko zaseoka Gradovi, gde se još uz put mogu ugledati ostaci srednjovekovnih građevina. Izlazimo uzbrdo do uzvišenja Vijulj (769m), kratko razgledamo neobične stene na vrhu i nastavljamo severnim podnožjem najviših vrhova Rudnika, putem, do izvorišnog dela reke Jasenice, zvanog Teferič. Nakon toga sledi prilično strm uspon šumskim putem na planinsku zaravan između vrhova Marjanac (1029m) i Javor (927m), na visinu od 880 metara.

Posle prijatne šetnje ispod krošnji ogromnih bukvi, izlazimo na proplanke koji nagoveštavaju skori dolazak na najvišu tačku Zvezde (842), prostrane planinske kose prekrivene livadama i šumarcima, a sa koje se vidi cela severna Šumadija (od Topole do Beograda), kao i planine prema Valjevu i Zlatiboru.

Niz Zvezdu se strmo spuštamo prema klisuri Jasenice, prolazeći pored aleje trešanja, šumske kulture ariša, ostataka hrasta zapisa. Od ovog odmorišta, preko Malog raja se vraćamo za varošicu Rudnik, do spomenika, odakle smo i krenuli.

Staza je kružna, dužine 15 km, sa oko 500 metara uspona. Tehnički nije zahtevna, ali je kondiciono srednje težine.

NAPOMENE:

Prijave: Najkasnije do petka 24. marta. do 20h na 064/27.22.443 - Jovana Atanasijević, uz obaveznu akontaciju od 900 din. U slučaju odustajanja potrebno je naći zamenu, u protivnom ostaje obaveza nadoknade organizatoru u iznosu akontacije.

Kotizacija na bazi popunjenog vozila: Oko 900 din, konačna cena zavisi od broja učesnika.

Organizator i vođa puta: Jovana Atanasijević, MB 834

Vodič: Lokalni vodič

Prijave na tel: Jovana Atanasijević – 064/27.22.443

Ishrana: Sve vreme hrana iz ranca. Poneti dovoljnu količinu vode.

Oprema: Obuća i odeća prilagođena terenu i vremenskim uslovima - zaštita od padavina i vetra; rezervna odeća i obuća.

Dokumenta:

zdravstvena knjižica, lična karta, planinarska knjižica sa plaćenom članarinom za tekuću godinu.

Organizator zadržava pravo izmene plana.

PRAVA ORGANIZATORA: Učesnici na akciju polaze dobrovoljno, na sopstvenu odgovornost, u skladu sa Pravilnikom o bezbednom izvođenju planinarskih aktivnosti PSS i svojim zdravstvenim i fizičkim sposobnostima, i uz poštovanje navedenog plana. Takođe je obaveza učesnika da se pridržavaju Protokola o ponašanju na akcijama PD "Kablar".

Objavljeno: March 23rd,2023