NAJAVA AKCIJE: Kotlenikom u susret proleću Kotlenik - 19.03.2023

Tradicionalna akcija u organizaciji Planinarskog društva „Kamenac“ Gruža

Planina Kotlenik leži između doline Zapadne Morave i Gruže. Sa padinama planine Ješevac povezana je preko niskog sedla kod Bumbarevog Brda. Na temenu Kotlenika, izduženog uglavnom od juga ka severu ređaju se vrhovi: Čemernica (487m), Borča (508m), Kraljica (578m), Šiljata kosa (590m), Klupe (549m), V. Livade (645m), Gradinčica (700m), Orlovi (667m),Veliki vrh (749m), Nedovka (713m), V. Brdo (634m), Čukar (526m) i drugi. Sa zapadne strane, uvučene uz doline rečica i potoka levih pritoka Zapadne Morave rasejane su seoske kuće sela: Tavnik, Lađevci, Cvetke, Miločaj. Na istočnoj strani u Gružanskoj dolini, a delom i uz doline pritoka Gruže, nalaze se kuće sela Pajsijević, Leskovac, Guberevac, Vitkovac, Pečenog, Milavčić i Vitanovac. Na jugu su sela Šumarice, Sirča, Oplanići, Popovići i Trgovište, a na severu Guncati i Žunje. Planina je duga oko 21km. Na severu je široka oko 10 km, dok se na jugu klinasto sužava, pa između Šumarica i Vitanovca dostiže širinu od oko 3km.

PLAN AKCIJE:

07:00 – Polazak od lokomotive (doći 15 min. ranije).

06:30 – Polazak iz gornjeg Milanovca (od crkve).

Vožnja: Čačak – Knić – Gruža - Leskovac

08:15 – Dolazak u Leskovac

08:30 – Polazak na stazu

16:00-17:00 – Ručak, druženje i podela zahvalnica

Oko 17:00 – Polazak za Čačak

Startna pozicija akcije je u centru sela Leskovac (270mnv) na istočnoj strani Kotlenika. Putem se dolazi u zaselak Selište pa dalje u zaselak Grčka kosa. Prelazak u selo Pajsijeviće, zatim preko Kotlenjače u Vinogradarsku kosu, pa usponom dalje ka vrhu Grad (599 mnv). Odavde kraća staza silazi ka vodopadu na Kotlenjači i nazad ka centru sela Leskovac. Kraća staza je kružna, dužine oko 10 km. Učesnici na dužoj stazi nastavljaju od Grada dalje ka Cerju i izlaze na Veliki vrh (749 mnv), do Leskovačke Velike livade. Na kraju sledi silazak niz Papratni do i Peruniku do centra sela Leskovac. Duža staza je kružna, dužine oko 20 km.

Nakon završene šetnje sledi ručak, druženje i podela zahvalnica.

Prijave: Na sastanku društva u utorak 14. 03. 2023. godine, a najkasnije do petka, 17.03.2023. godine na telefon 064/22 157 22 (Jovanović Gordana) uz obaveznu akontaciju od 800 dinara. U slučaju odustajanja potrebno je naći zamenu, u protivnom akontacija se ne vraća.

Kotizacija: Oko 1.000 dinara na bazi popunjenog autobusa od 16 mesta, a konačna cena zavisi od broja učesnika.

Organizator:

Gordana Jovanović

Vodič:

Gordan Miladinović, PD „Kamenac“ – Gruža

Vođa puta:

Gordana Jovanović

Prijave na tel:

0642215722

Dokumenta:

zdravstvena knjižica, lična karta, planinarska knjižica sa plaćenom članarinom za tekuću godinu.

Ishrana:

Organizator tradicionalno organizuje ručak. I ovog puta na meniju će biti pasulj (posni i sa mesom). Cena jela sa salatom i hlebom je 250 dinara. Potrebno je poneti posudu i pribor za jelo. Ručak nije obavezan, potrebno je izjasniti se prilikom prijave organizatoru za akciju. Obavezno poneti potrebnu količinu vode za sve vreme akcije.

Oprema:

Planinarska oprema, zaštita od vetra i padavina, lični pribor i sl. Poneti rezervnu odeću i obuću.

Napomena:

Predloženi plan i satnica su okvirni.

Organizator zadržava pravo izmene plana.

PRAVA ORGANIZATORA: Učesnici na akciju polaze dobrovoljno, na sopstvenu odgovornost, u skladu sa Pravilnikom o bezbednom izvođenju planinarskih aktivnosti PSS i svojim zdravstvenim i fizičkim sposobnostima, i uz poštovanje navedenog plana. Takođe je obaveza učesnika da se pridržavaju Protokola o ponašanju na akcijama PD "Kablar".

Objavljeno: March 13th,2023