Kurs planinarske orijentacije Rajac 2020, Rajac - 06.03.2020

3 dana, 2 noći

Polazak: : 06.03.2020, 08:00

Povratak: 08.03.2020 19:00

Disciplina: Planinarska orijentacija

Prevoz: sopstveni

Prevoznik --

Broj učesnika 4

U organizaciji Planinarskog saveza Srbije - Komisija za planinarsku orijentaciju, na Rajcu je od 06. – 08. marta održan Kurs planinarske orijentacije.

Prisustvovalo je 36 učesnika iz velikog broja društava. Kurs je počeo u petak 6. marta uvodnim predavanjem o istoriji planinarske orjentacije i uspesima društava u Srbiji u prošlosti. Zakazano predavanje o korišćenju savremenih navigacionih uređaja (GPS) nije realizovano.

Drugog dana, u subotu, održano je predavanje o korišćenju karte i kompasa za orijentaciju. Nakon toga organizovan je izlazak na teren sa vodičima gde je realizovan praktični deo obuke. Posle ručka usledio je odmor i predavanje vezano za rešavanje zadataka kojima se dobijaju pozicije kontrolnih tačaka na karti (presek dve koordinate, presek koordinate i azimuta, presek dva azimuta, rastojanje po azimutu). Nakon predavanja, manja grupa planinara odlučila se za noćni uspon na Rajac (825m).

Trećeg dana organizovano je kontrolno takmičenje na kome je tim PD ,,Kablar'' zauzeo šesto mesto. Nakon takmičenja usledio je ručak i zatvaranje kursa.

Kurs je protekao bez problema i povreda, ali stekao se  utisak da je organizator želeo samo da odradi posao. Nepojavljivanje predavača za temu (GPS) ostaje kao velika zamerka.

Iz PD ,,Kablar'' na kursu su učestvovali:

  1. Dragan Đelkapić,
  2. Vojislav Vujičić,
  3. Nenad Šišović i
  4. Predrag Isailović.

                                                                                                                             

                                                                                                                               Vojislav Vujičić

Organizator: PSS

Vođa puta: --

Kotizacija: 0 din

Napomena: --

Objavljeno: March 8th,2022